Presentació

Benvingudes al bloc del fons Identitats Trans i Gènere!

Aquest bloc neix amb l’objectiu de fer accessible el màxim d’informació possible sobre el fons, els seus documents i les activitats relacionades que fem a la Biblioteca Nou Barris. Com a persona responsable del fons, aniré actualitzant els documents i la informació i, en la mesura que pugui, publicant articles on recomanaré alguns dels llibres que tenim.

Aquí podeu descarregar-vos i compartir els catàlegs, les guies i els sumaris dels llibres. Si teniu preguntes o propostes, no dubteu en contactar-me!

Què és el fons Identitats Trans i Gènere?

El dia 11 de març de 2017 vam inaugurar el fons documental a la biblioteca de Nou Barris. Va ser un acte on van participar diverses persones del col·lectiu trans en una Biblioteca Vivent i on es va poder veure una exposició de fotografies, Construccions Identitàries – Work in process, de Mar C. Llop. A totes, un cop més, mil gràcies! Aquí podeu veure les fotos que vam compartir al FB de la biblioteca.

A continuació transcric la presentació que vaig fer aquell dia:

Primer de tot, voldria agrair als assistents que han vingut a l’activitat i a l’Emília la oportunitat d’haver fet aquest fons, també a totes les companyes de la biblioteca que han col·laborat i ajudat a fer-lo i a la Mar Llop per voler exposar les seves fotografies a la nostra biblioteca.

Fa un parell d’anys, les companyes de la biblioteca em van donar l’oportunitat de fer una primera compra a la llibreria Antinous, una de les llibreries especialitzades en matèria LGTB de més recorregut de Barcelona.

La majoria de persones trans ens tornem activistes, cada una des del seu àmbit i jo vaig comprar uns quants llibres sobre temàtica trans. Entre ells, contes per infants. Al cap de piratrans carabarcomolt poc de tenir-los aquí, un home va venir a demanar-nos un conte que parlés d’un nen trans per portar-lo a l’escola del seu nebot i ajudar a que la resta dels nens entenguessin la seva realitat. Per nosaltres va ser una satisfacció molt gran poder oferir-li el que buscava.

Per mi, aquest és el sentit de les biblioteques i el que fa que aquesta feina mereixi la pena: les persones venen buscant respostes, eines, miralls que els ajudin a entendre o a explicar la realitat i nosaltres els donem llibres, contes, pel·lícules. Gratis, per tothom.

La realitat de les persones trans ha estat silenciada durant molt de temps. Això ha fet que sigui molt desconeguda i incompresa, fins i tot per les pròpies persones trans. Invisibilitzada o mal representada. Per sort això mica a mica està canviant, amb l’esforç de moltes, després d’anys de lluita des de les associacions, de pensar-nos i de qüestionar el que se’ns havia dit que érem.

El nostre fons és un intent de recollir tots aquests discursos i testimonis. Volem oferir obres que mostrin aquesta vivència, que puguin servir tant per les persones trans com per a aquells que volen entendre millor aquesta realitat.

Per què es diu Identitats Trans i Gènere? Perquè trans vol dir moltes coses, és un terme que inclou moltes maneres de viure la identitat, no hi ha una sola manera de ser trans. I el gènere no és una cosa tan simple com ens van explicar: home o dona, és una qüestió que ens afecta a tots. Tot i que les persones trans acostumen a donar-li més voltes al tema que la resta!

M’agradaria posar-vos un petit vídeo de només 3 minuts que em sembla interessant per plantejar aquests temes:  “La mente en pañales” 

Des de petits ens inculquen uns rols binaris, a partir dels genitals se’ns suposa i se’ns educa segons el que es considera femení i masculí. La societat funciona segons aquests supòsits, una societat que es basa en la heteronorma i en la dualitat home/dona com a parella/complementaris/contraris destinats biològicament a un gènere i uns rols.

Què vol dir que una persona és Trans*? 
Trans* és un terme paraigua que engloba a totes aquelles persones que s’identifiquen amb un gènere diferent a l’assignat al néixer o que expressen la seva identitat de gènere de manera no normativa: transsexuals, transgèneres, crossdressers, travestis, genderqueers, “two-spirit”, tercer gènere, agènere, persones no binàries, etc. És a dir, són persones que no segueixen els patrons que la societat els ha assignat perquè senten que aquestes etiquetes no els corresponen i viuen el seu gènere fora del que s’espera d’elles.

En realitat el gènere és un constructe social que ha anat evolucionant al llarg del temps i que és diferent en cada cultura.gamma

S’ha de tenir en compte que el gènere està deslligat de la biologia de la persona i de la orientació sexual.  Mite del cos equivocat: no és això, el gènere és molt més que el cos però moltes persones se senten més còmodes tenint un aspecte i un cos que s’ajusta més al que les persones esperem per gènere determinat.

El gènere no és binari, en realitat és un espectre (per això hem triat aquesta imatge per al fons) i cada un de nosaltres ens situem en un punt, hi ha persones que estan en els extrems i són més binàries i persones que es troben més al centre i es consideren no binàries. Hi ha persones que són de gènere fluid. Hi ha persones que es consideren fora de l’espectre i són agènere… Cada persona viu el gènere d’una forma diferent i, encara que sigui un constructe, el sentim internament d’una forma molt inconscient, de manera que és una cosa que no podem modificar a voluntat.

Espero que aquestes explicacions ajudin a entendre una mica més la feina que fem amb el fons i des d’on es fa. I ara us deixo una foto de família d’aquell dia tan especial!

F. Expo i persones-llibre (3)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close